Det finns gott om gamla skrönor och myter om graviditet som på något vis fortsätter att leva kvar, även om det inte finns mycket sanning i dem. Personligen tycker jag att gravidmyter är riktigt mysiga – så länge de inte tas för mer än just det de är. Därför har jag gjort en kort genomgång av några av de mest kända gravidmyterna, som i de flesta fall bör tas med ett leende – och en nypa salt.
Myter om graviditet
_
1) Om du har mycket halsbränna, kommer bebisen ha mycket hår på huvudet
Falskt. Halsbränna och mängden hår på bebisens huvud hänger inte alls ihop.
2) Om du ”bär barnet fram på magen” väntar du en pojke
Eller med andra ord: Om du går upp mer på lår och rumpa, väntar du en flicka. Falskt! Alla kvinnor har olika kroppsformer – gravida eller ej – och man kan varken se på magen eller rumpan vilket kön bebisen har. Man kan däremot kanske ana hur många bakelser den gravida ätit, men det har ju inget med könet att göra.
3) Om bebisens hjärtljud är snabba är det en flicka, och om de är långsamma är det en pojke
Falskt och lite sant. Flickor har i genomsnitt något mindre hjärtan än pojkar, vilket ger en något högre puls. Men det finns gott om pojkbebisar med ”snabb puls” och flickor med ”långsam”. Dessutom varierar hjärtfrekvensen med barnets aktivitet – så det finns inte mycket att gå på där.
4) Du ska helst sova på vänster sida
Falskt. Många gravida mår illa av att ligga på rygg, så man hamnar naturligt ofta på sidan. Det känns ofta bäst att ligga på den sida där barnets rygg ligger – vilket ofta är vänster. Men det finns inga medicinska skäl till att just vänster sida skulle vara bättre. Undvik bara ryggläge om det känns obehagligt.
5) Fet kräm kan förhindra bristningar
Falskt. Tyvärr! Bristningar sker i underhuden, dit krämer och oljor inte når. Men du kan stärka överhudens elasticitet så den lättare följer med – både när magen växer och när den drar ihop sig igen. Här är Embrace ett perfekt val – både för sina vårdande egenskaper och för att det kan bli ett fint graviditetsritual att smörja magen (eller ännu bättre – bli insmord!).
6) Du får inte äta sushi
Falskt. Du får äta sushi som gravid, men bör undvika stora rovfiskar som t.ex. tonfisk, som ofta används i sushi.
7) Om du vill sätta i gång förlossningen ska du gå i trappor
Falskt. Det finns inget som tyder på att fysisk aktivitet startar en förlossning. Däremot kan det vara otroligt utmattande när man är höggravid – och det kan vara bättre att spara krafterna till själva födseln. Håll dig gärna aktiv, men överansträng dig inte.
8) Ju större bebis, desto mer ont gör det att föda
Falskt! Att föda ett barn på 2500 gram kan göra precis lika ont som ett barn på 4500 gram – och det ena är inte lättare än det andra.
9) Du kan inte producera tillräckligt med mjölk om du har små bröst
Falskt! Mängden mjölkkörtlar har inget med bröststorleken att göra. Det viktigaste för att få tillräckligt med mjölk är att amma minst var fjärde timme – dygnet runt – och att få i sig tillräckligt med kalorier. Vid kaloriunderskott är bröstmjölken något kroppen ofta ”prioriterar bort”.
10) Man kan sätta i gång förlossningen med sex
Sant. Och lite falskt. Om förlossningen redan är nära kan sex hjälpa på traven – av flera skäl. I sädesvätskan finns hormonet prostaglandin, som också används i medicinsk igångsättning. Men mängden är liten – det krävs ungefär sex ”portioner” för att motsvara en tablett. Dessutom främjas värkarbete av oxytocin – vårt kärlekshormon – som ökar vid sex, särskilt vid orgasm. Och tur är väl det – för de flesta tycker att sex är trevligare än att gå i trappor. Så det är ju alltid värt ett försök.