Ont i ländryggen är en av de vanligaste smärttillstånden i den danska befolkningen; enligt Sundhedsstyrelsen uppger 35–50 % av den vuxna befolkningen att de haft tillfällig – eller konstant – värk i ländryggen under det senaste året, medan cirka 20 % har haft besvär under de senaste 14 dagarna. Det är verkligen, verkligen många!
Som tur är, är det oftast både ofarligt och okomplicerat att ha ont i ländryggen, och det finns mycket man kan göra – både för att förebygga och lindra smärtan.
För att förebygga ont i ländryggen kan du:
-
Rör på dig! Det är det viktigaste. Försök vara fysiskt aktiv minst 30 minuter om dagen.
-
Gör övningar ett par gånger i veckan som syftar till att stabilisera din core – alltså de inre musklerna som bär upp din överkropp.
-
Undvik att sitta stilla för länge. Res dig gärna upp 1–2 gånger i timmen som ett minimum.
-
Byt sittställning ofta om du sitter mycket.
-
Gå ner i knäna när du lyfter tungt (detta gäller även när du lyfter ditt barn).
-
Se till att kroppen inte får magnesiumbrist, eftersom det kan orsaka muskelsmärta. Du kan få magnesium genom kosten, som tillskott eller genom huden – till exempel med Relax magnesiumserum.
För att lindra smärtan när du har ont i ländryggen kan du:
-
Minska dina aktiviteter något och ta det lugnt i ett par dagar, men håll dig i rörelse. Fysisk aktivitet förkortar förloppet hos de flesta.
-
Använd eventuellt receptfria smärtstillande läkemedel, som paracetamol eller NSAID-preparat.
-
Under de första 24 timmarna kan du lindra området med kyla – till exempel en påse ärtor inlindad i en ren kökshandduk, 10–15 minuter åt gången.
-
Efter 24 timmar kan du istället lindra med värme. Den fuktgivande värmeboostern Heat är mycket bra att använda i detta skede. Den rollas bara på det drabbade området, där den ger en värmande effekt som kan kännas lindrande. Du kan nu köpa den i paket till ett bättre pris.
-
Om den starka smärtan fortsätter, eller om du inte kan återgå till dina dagliga aktiviteter efter några dagar, bör du kontakta läkare.