Under klimakteriet kan kroppens nivåer av magnesium påverkas. Flera faktorer kan bidra till förändringar i magnesiumbalansen under denna period, bland annat hormonella förändringar och förändringar i ämnesomsättningen.
Hormonella förändringar – särskilt minskningen av östrogenproduktionen som är typisk för klimakteriet – kan påverka kroppens magnesiumbalans. Östrogen hjälper nämligen till att reglera magnesiumnivåerna genom att påverka både upptaget och utsöndringen av magnesium i njurarna. När östrogennivåerna sjunker kan det leda till minskat upptag och ökad utsöndring av magnesium, vilket i sin tur kan orsaka lägre nivåer i kroppen.
Dessutom kan vissa klimakteriesymtom indirekt påverka magnesiumnivåerna. Till exempel kan frekventa värmevallningar och ökad svettning medföra förlust av mineraler – däribland magnesium – genom svetten. Även sömnproblem, stress och oro, som ofta förekommer i samband med klimakteriet, kan påverka kroppens magnesiumlager eftersom dessa tillstånd tenderar att ”förbruka” magnesium.
Magnesium har många viktiga funktioner i kroppen. Det spelar en avgörande roll i nervsystemet, bidrar till muskelavslappning, hjärthälsa, starka ben och mycket mer. Låga magnesiumnivåer kan dessutom förvärra vissa klimakteriesymtom som sömnsvårigheter, muskelvärk och kramp.
Det är därför viktigt att upprätthålla en sund och balanserad kost som innehåller magnesiumrika livsmedel som gröna bladgrönsaker, nötter, frön, fullkorn och baljväxter. Om man är orolig för sina magnesiumnivåer kan det vara klokt att konsultera en läkare eller en näringsexpert för rådgivning kring kosttillskott eller eventuella tester för att bedöma kroppens magnesiumstatus.